een voorbeeld van een Qi Gong oefening
Qi Gong 氣

Wat is Qi Gong?

Qi Gong is een stroming binnen de Oud Chinese bewegingsleer. Je beoefent Qi Gong om je geestelijke en lichamelijke gezondheid te verbeteren en te onderhouden.

 

Er bestaan heel veel verschillende Qi Gong oefeningen. Deze oefeningen zijn eenvoudig, laagdrempelig, geschikt voor jong en oud en iedereen kan meedoen. Tijdens een les laat je je op een ontspannende manier begeleiden in de oefeningen. Bij de meeste-, opzichzelfstaande-, oefeningen beweeg je volgens een bepaald patroon. Dat herhaal je een aantal keer, en vervolgens ga je over op de volgende beweging. 

 

Daarnaast heeft Qi Gong ook statische oefeningen die je vanuit een staande of zittende houding doet.Ademhaling

Bij Qi Gong schenken wij veel aandacht aan de ademhaling, dus dit zie je veel terugkomen in de oefeningen. Want de bewegingen en het correct ademhalen dient ter bevordering van de stroming van Qi in het lichaam, ofwel de levensenergie. Alle lichaamsdelen en organen hebben een Qi-niveau en het geheel dient zoveel mogelijk in balans te zijn. Qi is altijd aanwezig. 

 

De oefeningen zullen je dus helpen om je balans te verbeteren of te onderhouden.


Wat is Qi precies?

Binnen de oude Chinese geneeskunde wordt beschreven dat er natuurlijke QI-patronen in verband worden gebracht met ons lichaam. Er stroomt continu Qi door kanalen in ons lichaam, deze kanalen noemen we meridianen. 

 

Wanneer je ziektesymptomen in je lichaam ervaart dan wordt dit gezien als een verstoring van de Qi-stroming door je meridianen of dat de Qi energie van een bepaald orgaan niet in balans is ten opzichte van de Qi in de andere organen. Er is ook wetenschappelijk onderzoek naar Qi gedaan, enerzijds is er gepoogd om het Qi in kaart te brengen en er zijn experimenten gedaan die hebben laten zien dat er iets als Qi energie bestaat. 

 

Deze verstoringen willen wij oplossen door de stroom van Qi door het lichaam aan te passen middels diverse therapeutische technieken. Bekende technieken om dit te doen zijn: Tai Chi, kruidengeneeskunde, diëten en acupunctuur en natuurlijk hetgeen dat wij hier op de praktijk beoefenen: Qi Gong


Ik wil graag beginnen met Qi Gong

Iedere vrijdag van 10:00 - 11:30h geven wij vanuit Praktijk Panakeia een Qi Gong les. Dit is iedere keer weer een fantastische reis en deze wordt begeleid door Marbo Hieminga. 

 

Aansluitend op de les drinken wij gezamenlijk tot 12:00h een kopje thee. Je kunt ook meedoen via Zoom

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

 

 

 

 

 

 

Share

 

Nieuwsbrief


Praktijk Panakeia

Registertherapeut BCZ®, kijk voor meer informatie bij op de website van de RBCZ en de TCZ

Praktijk Panakeia is aangesloten bij NVKH, RBZC  en Quasir | Bekijk hier mijn Privacy Document en mijn Algemene Voorwaarden

Heeft u een klacht? Ga naar Geschilleninstantie Zorggeschil of naar Quasir

Renzo Pianolijn 9 | 2728 AD Zoetermeer | info@praktijkpanakeia.nl Tel: 079-34 79 572  

KvK: 27346606  | vrijgesteld van BTW